Ahad, 12 Mei 2013

Resepi Italian Cream Horn


Assalammualaikum...
kebetulan ada orang oder cream horn, Noor share lagi sekali resepi ni..Resepi terdahulu kat sini yer...
tempoh hari noor ada share.... tapi tak la tunjuk cara nak potong pastery dan nak balut pastery tu...
so kali ni Noor tunjuk sikit supaya korank faham ok.....


Yang pic atas tu adalah pastery yang segera punyer yer... tak payah nak susah susahkan diri nak canai bagai yer....


Gambar dekat atas tu adalah acuan horn... macam kuku hantu ke atau kuku penari siam kan... hehhehehe...so apa apa aje lah....


Pastery ni sebelum potong yer... ambil sekeping dan bahagikan 6 sama size yer...
dan potong seperti gambar bawah yer...


Pastery yang dipotong 6 bahagian...


Lilit seperti diatas... kemudian sambung lagi sehingga menjadi 3 lilitan...maknanyer 1 keping dapat 2 pastery horn..( 1 Pastery horn guna 3 potong pastery tadi )...


1 biji telur + secubit garam dan sedikit pewarna kuning pukul dan sapu pada permukaan Pastery Horn  tu yer...bakar 180C sehingga permukaan garing yer... selepas tu masukkan castad kedalam pastery yang dibakar....


Resepi Italian Custard
( resepi ni Noor ubah sikit yer dari resepi Umi Nadia )
tema kasih yer kak sedap sungguh :)

40 gm tepung kastad
100 gm whipping cream
450 gm susu full cream
90 gm gula 
10 gm tepung jagung
2 biji telur
sedikit esen vanilla

Cara:
masak semua sekali sampai pekat dan sejukkan dan paipkan kedalam Horns tadi

( Sapuan kuning telur keatas pastery)
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
secubit garam
gula pasir ( untuk tabur)

Cara:
telur, garam dan pewarna pukul hingga sebati...
sapu pada pastery yg telah dibalut dan tabur gula....
bakar 180C sehingga kekuninggan...( bergantung pada ocen masing masing yer)





thank you.,pliz like :)

15 Budak budak comel Komen :

Fadzillah Naim berkata...

Berapa RM & pcs?

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Fadzillah Naim

RM40/30pcs @ RM20/15pcs

Fadzillah Naim berkata...

dah siap bakar, senang tak nak keluarkan mould tu? atau sebelum lilit pastry, kena sapu butter / minyak sikit supaya tak melekat?

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

Fadzillah Naim
Awak kalau nak bakar atau before nk roll pastery tu...xperlu letak sebarang majerin or oil...

tp ingat, bila sapu telur.. pastikan jangan terkena pada mould yer... sb bila terkena pd mould, akan sukar nk keluarkan kulit pastery bila dimasak...

Fadzillah Naim berkata...

@♥ Noor Qasieh ♥

ooh..okey..terima kasih bagi tips berguna..

nanti tunggu mood rajin baru buat cream horn ni.. ^_^

Fadzillah Naim berkata...

terima kasih bagi tips berguna..

tunggu mood rajin baru nak buat cream horn ni..

nampak sedap, mesti anak2 suka makan.. ^_^

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

Fadzillah Naim
Sama sama yunk :)

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

Fadzillah Naim
Sama sama yunk :)

Loan For Blacklisted berkata...

Salam noor tumpang tanya acuan horn tu nak beli kat mana ye

Loan For Blacklisted berkata...

Salam noor tumpang tanya acuan horn tu nak beli kat mana ye

Loan For Blacklisted berkata...

Boleh tahu acuan horn kat mana nak beli ye? Harga berapa?

Loan For Blacklisted berkata...

Salam noor tumpang tanya acuan horn tu nak beli kat mana ye

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Loan For Blacklisted
Wsalam...acuan tu ada jual kat kedai bakery....

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Loan For Blacklisted Bakery Ada Jual

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Loan For Blacklistedwsalam...kat bakery ada jaul