Rabu, 15 Mei 2013

Resepi Jem Nenas


Assalammualaikum....
huhuhu... mood jahit baju tak ada, tapi mood nak masak jew... so time tu tengah rajin nak belajar buat jem yang sedap dan tak manis.....terus terang, dalam banyak banyak jem yang noor makan yg ni paling sedap... sb jem tak terlalu manis seperti yang dijual kat bakery tu.....


5 biji nenas saiz besar sekali atau 6 biji saiz macam dalam pic atas tu...buang kulit dan bulu bulu tu yer.... macam pic atas tu...( tak perlu nenas masak yer, ada banyak hijau hijau dari yang kuning kulit nyer kira ok.)


Cuci nenas tu yer... kemudian potong macam pic dekat bawah tu yer dan batang ditengah kena buang...kemudian kisar jangan sampai halus yer (tambah sikit air  supaya senang nk kisar)....kemudian tapis 




Masuk gula 900gm gula pasir dam masak sehingga kering air nenas tu yer guna kan api yang slow dan kerap kacau supaya tidak hangus ataupun api yang kuat tapi sentiasa kacau supaya tidak hangus jem tu nanti...bila dah kering sedikit rasa masnis or tak kemudian tambah lagi 100gm gula pasir biarkan cukup cukup 1 kilo... kalau dah manis tak perlu tambah 100gm gula tu yer....

Bila dah betul betul kering tambah 1 sudu besar tepung jagung dan kacau... tepung jagung tak perlu bancuh dengan air yer...terus masuk dan kacau hingga sebati..... TIP bila jem kita terasa manis masukkan 2@3 titik perahan jus limau yer... setelah kering tutup api dan biarkan sejuk dan simpan dalam peti sejuk boleh tahan berbulan bulan....selamat mencuba :) 













thank you.,pliz like :)

2 Budak budak comel Komen :

Mayang ABDUL RAZAK berkata...

saya sagat nenas dan tapis airnya (x perlu tekan2) timbang kandungan nenas 1 kilo nenas saya masukkan 750-800gm gula sahaja.. x manis jugak.. suka biskut ni ...peberet..

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Mayang ABDUL RAZAK
sy sukka yg kurang manis... kl manis kurang makan huhuh...