Ramai yang dok nantikan resepi crepe durian, resepi asal saya ambil dari Eyna hanyena yang sudi berkongsi
resepinya...
RESEPI DURIAN CREPE
20gm tpg gndum
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdb myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
secubit garam
pewarna kuning
Cara membuatnya:
1.masuk semua bahan ke dalam mngkukkacau hingga sebati kemudian tapis
kalau adunan terlalu pekat tambah sedikit air ..
2. Ambil satu senduk kecil, tuang adunan dalam pan kemudian lenggankannya seperti buat kuih ketayp....dengan api yang perlahan...
3. Buat sehingga adunan habis dan sejukkan....
FILLING..
150ML FRESH CREAM diputar hingga kental
isi durian secukupnya
Pastry Cream
2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter
Cara membuatnya:
1. masuk kesemua bahan dan kacau diatas api yang perlahan sehingga menjadi pekat dan sejukkan sekurang-kurang 3 jam sebelum melipat crepe
Cara melipat crepe:
1. sekeping kulit crepe, terbalikkan yer yg lincin bahagian bawah sekali...
2. ambil 1/2 sudu besar isi durian, letakan 1/2 sudu besar pastry cream dan fresh cream
3. lipat dari arah depan ke belakang, belakang kearah depan , kiri kekanan dan kanan ke kiri...
Hahahahah banyak songeh pulak heheheh. buat seperti ketayap lah n balut pun ada macam macam cara :)
0 Budak budak comel Komen :
Catat Ulasan