Rabu, 12 Jun 2013

Biskut Untaian Mutiara, Biskut Ulat Bulu @ Biskut Landak


Assalammualaikum....
Pagi pagi ni, Noor asyik tayang je biskut untaian... Kali ni cantik la sikit bentuk nyer... Maklum la lepas buat karipap frozen, badan letih tapi mata tak boleh nak pejam...huhuhuuh...Apa lagi, Noor buatkan bekalan untuk anak sulung yang akan pergi Kem pada hari Khamis ni...


Macam Mana Cantik tak Untaian Noor...Resepi yang sama Noor kongsikan hari tu... tapi bila Noor buat ok dan ada yang Kawan kawan buat tak ok pula...kompiussss Noor tau....siap call dan sms tanya kenapa tak jadi hhuhuhuhu... ada yang buat kembang.... so, dekat pic semua Noor ada bagi tau, Sebelum Bakar @ Selepas Bakar... tengok betul betul tau...


Ok... Tip nyer adalah...
bila pukul butter, gula , Telur dan esen vanila... GAUL HINGGA SEBATI saja...
tak perlu guna mixser ataupun sampai kembang macam nak buat cake tu...
hanya gaul dengan senduk hingga sebati saja....


Resepi Untaian
Bahan A
250 gm Buttercup
1 cawan gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar susu tepung ( Terpulang kalau nak letak yer )


Bahan B(ayak)
1 1/2 cawan tepung jagung
3 Cawan Tepung Gandum


Bahan C
Coklat chip secukupnyer


Cara cara:
1. satukan semua bahan A, gaul hingga sebati...
2. Sekejap saja, tak perlu kembang yer....
3. Masukkan tepung sikit sikit hingga adunan tidak melekat dijari yer...
4. Masukkan sedikit doh dan tekan menggunakan ibu jari seperti pic pic Noor k...
5. Contoh acuan ada di Pic dibawah sekali yer....
6. Hiaslah dengan coklat chip...
7. Bakar pada suhu 180C selama 15- 20 minit bergantung pada Oven Masing masing yer....


Pada yang teringin nak makan tu... meh sini oder jew dengan Noor Qasieh ok....
bukan susah call ajew....jom layan Pic pic Noor k :)









Ada 2 jenis acuan
 Anak panah MERAH @ anak panah KUNING
















thank you.,pliz like :)

3 Budak budak comel Komen :

Lynn berkata...

salam.. k.nor nak buat untaian ulat bulu nie pakai resipi ruby almond tu memang dia x guna telur yer?

Lynn berkata...

salam k. nor klau nak buat untaian ulat bulu guna resipi ruby almond tu boleh kan.. tapi resipi tu memang x masukkan telur ker?

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Lynn
Boleh jew nk guna almond ruby...resepi tu xguna telur...