Assalammualaikum...
Hari ni Noor nak share Resepi Tart Jem / Nasta...
Cantik tak tart ni... ni kawan baru Noor yang buat , siap datang rumah ngajar cara tekan tart ni.... tapi bila Noor tekan 10 biji , yang cantik dan nak serupa hanya 1 biji....
Akak Ct ni datang dari jauh tu.... dari Balik Pulau hingga ke Kulim tau....
tema kasih yer akak ...Pic ni semua akak ct yang buat yer....
Yang ni akak Ct yang buat yer... Cantik tak...
Yang Huduhhh ni Noor yang buat hehehhe....
Resepi Tart / Nasta
250gm Buttercup
375gm tepung gandum cap sauh
1 sudu teh esen vanilla
20gm tepung jagung
2 biji kuning telur
50gm gula icing
2 biji kuning telur + pewarna kuning ( sapu bahagian atas )
Resepi jem click disini
Cara- cara:
1. Butter, gula putar hingga sebati dan masukkan telur kuning & esen vanilla...
2. masukkan tepung dan tepung jagung...kemudian uli hingga menjadi doh...
3. ambil sikit doh tu dan tekan menggunakan acuan seperti dibawah....kemudian letak jem dan gulung....
4. Bakar 180c api bawah 10minit, kemudian api atas bawah masak hingga kekuningan... bergantung oven masing masing
Untuk resepi jem click di sini yer
Teknik mengulung dan mewarna kuning telur pada tart....Sila lihat youtube ni yer...ini hasil kerja akak CT...
8 Budak budak comel Komen :
Nampak mudah resepi nasta ni..nak cubalah bila rajin nanti..hehe
@Fadzillah Naim
Sy mula2 buat bukan pandai.. tp bila dah belajar...baru faham...tp masih belajar buat lg....
resepi saya plak x guna tepung jagung tapi guna air ais..... bahan2 yg lain suma sama..
Acuan tat ada yg jenis plastik ni je..beli sbb nak buat samperit bunga..pastu dah tak sentuh sampai skrg..hihi
@Mayang ABDUL RAZAK
Ooo yer ka... sy xpernah guna la air ais tu...
@♥ Noor Qasieh ♥
Kl yg plastik sy pernah guna xcantik hasilnyer... cantik lg tembaga punyer...
Tu la, rasanya nak beli jgk yg tembaga..
@Fadzillah Naim
heheheh...
Catat Ulasan