Jumaat, 24 Mei 2013

Resepi Snow Cheese Cake


Assalammualaikum....
Hari ni Noor nak share satu resepi ni yang tersimpan lama...resepi ni sy ambil dari Cikgu saya Cikgu Salmiah yang tinggal di Perlis... terima kasih pada Cikgu sudi kongsi resepi ni dengan saya....


Rasanyer memang sedap rasa manis, lemak lemak dan masin cheese tu yer...
tambah pula letak buat strawberry yang gemuk gemuk macam tuannyer heheheh.... serious sedap giler...


Resepi Snow Cheese Cake

Bahan A
250 tepung span mix
1 sudu kecil ovelate
5 biji telur size A @B
62 ml air
Bahan B 
60ml minyak jagung

Bahan C
250 gm cream cheese ( brand Anchor, Tatura @ philadaphia )
1/2 cawan susu manis ( kalau nak cheese meleleh guna 1 cawan susu manis )

Bahan D ( Parut halus )
1 ketul Cheese Chedar ( brand kraft @ Beqa )


Cara cara:

1. Putar bahan A sampai 2 kali ganda, atau sehingga nampak adunan tu kembang dan putih gebu.... 

2. Setelah kembang 2 kali ganda  adunan A tadi... masukkan bahan B, kacau hingga sebati menggunakan spatula... cara kaup balik yer....

3. Masuk adunan tu kedalam loyang size 9 inci yang disapu butter dikeliling loyang dan dialas kertas minyak pada bahagian bawah...

4. bakar 180C sehingga kek tu masak... cucuk dengan lidi untuk tahu kek tu masak or tak yer....


Cara buat Toping:

1. Putar cream cheese dan susu manis sehingga kembang...
2. Ambil cream cheese dan sapu keliling kek dan juga permukaan...
3. Kemudian tabur cheese ke atas dan keliling kek...
4. Hias la cake kita tu macam mana pun  yer...


Selamat mencuba :)
















thank you.,pliz like :)

4 Budak budak comel Komen :

Fadzillah Naim berkata...

Resepi ni nampak mudah..
Masuk dalam list utk dicuba juga.. ^_^

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

Fadzillah Naim
jadikan sebagai list untuk mencuba....sedap tau...

Ecah berkata...

Ni resepi terbaik dr byk2 resepi yg sy try... x penat..vry simple.. thx Noor Qasieh

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Ecah


Alhamdulilah ...tema kasih mencuba