Ahad, 16 September 2012

Resepi Macaron

Assalammualaikum....
petang ni mendung maknaknyer nak hujan...
kalau dapat bantal syok tidoq ni heheheh....
so Noor nak share resepi ngan korank la,
resepi apa ya... jeng jeng jeng....
macaros.....muahhhh mables and dapat buat dengan jaya nyer...

macarons ni Noor dah buat banyak kali , tapi ini yang seronok tu hasil
kesabaran dan mahu mencuba akhirnya jadi yer... tak sia- sia...
ok la... napa Noor buat tak menjadi.... salah satunyer.... telur putih pukul terlebih naik, ia sekadar naik dan shine atau pun terbalikkan bow tak jatuh kira ok.....

resepi ni Noor ambil dari Lillanilo...
kalau korank nak cuba silakan....
just apa - apa yang tak faham comment ajew kat bawah ok...
Macarons
Bahan A
140 gm putih telur

Bahan B( ayak )
190 gm serbuk badam
190 gm gula icing

Bahan C
60gm gula castor
140 gm gula icing (ayak)

Cara2
1. pukul telur dan bahan C sampai putih n berkilat... jangan terlebih putar yer...
2. masukkan bahan B... yg ni Noor gunakan spatula.... kacau sekejap jangan bagi berketul..
3. masukkan adunan kedalam piping bag dan paipkan sebesar duit syiling 20 sen yang dialas dengan kertas minyak....
4. biarkan permukaan atas tu kering lebih kurang 45 minit sebelum di bakar...
5. bakar pada suhu 130C sehingga macarons tidak melekat pada tray...


Video yang boleh membantu anda



Selamat Mencuba...

thank you.,pliz like :)

3 Budak budak comel Komen :

NURUL SYAZWANI berkata...

assalamualaikum...wani nak tanya, resepi ny bole hasilkan berapa biji macaron ye?

NURUL SYAZWANI berkata...

assalamualaikum..wani nak tanya, resepi ny boleh hasilkan berapa biji macaron ye?

♥Noorayub♥ berkata...

@NURUL SYAZWANI
W'salam... Nurul, resepi ni boleh hasilkan banyak jika size duit 20sen ... jika buat besar... sikit lah dapat macaron tu......