sebelum ni, ramai tertanya2 macam mana nak buat coklat...
tapi, kalau nak pergi kelas... memang habis beratus RM..
tapi bukan sekadar resepi yang Noor nk tunjuk ni...
resepi ni simple, tapi kalau makan, tak mau dah makan coklat kat kedai-kedai....
tapi, sebelum nak ambil atau ada pertanyaan sila KOMEN kat RUANGAN KOMEN yer....jumpa tak ruangan komen tu.. ha tengok pic bawah tu yer...
ok lah... ini la dikatakan Coklat Selbourne yang selalu Noor gunakan..
kalau perhatikan ada 2 jenis coklat...
gelap adalah coklat dark (pahit)tapi yang tak suka manis boleh guna yang ini yer.... cuba perhatikan yg 1 lagi coklat.... coklat tu adalah coklat milk, manis sikit yer.....
coklat ni tak sama macam coklat masakkan... rasa nyer lebih kurang yg jual kat pasaraya tu.... cuma dia datang dalam pack yang besar....
tapi.. sesiapa yang tak suka manis atau pahit..kawan- kawan boleh
campurkan kedua- duanya....
PANTANG LARANG membuat coklat... tak boleh kena air yer...INGAT
Resepi Coklat
Coklat Compound
Badam, kismis @ Apa2 kekacang yang nk letak
Peralatan yang perlu ada
piping bag
mould coklat
tisu
Cara-cara:
1. cairkan coklat secara double boiler...
2. tuangkan kedalam piping bag dan paipkan kedalam mould coklat....
3. masukkan inti kekacang kedalam coklat da
n tengelamkan ditengah2 mould tadi....
4. ketuk-ketuk mold supaya gelombang udara boleh keluar... kemudian simpan dalam peti sejuk selama 5 minit dan angkat...
5. terbalikkan dan ketuk mould supaya coklat boleh jatuh.... dan gunakan tisu untuk hilangkan peluh pada coklat......siap boleh makan....
Kalau ada yang kurang jelas sila lihat sila lihat sini tentang buat cokalat yer...
Selamat Mencuba
0 Budak budak comel Komen :
Catat Ulasan