Assalammualaikum... banyak teman2 Fb minta Noor share resepi
ni... memang xterkata, cake ni rasa macam ice cream.
Kepada Acik Senisah from Singapore Tema kasih yer
sudi Sharengan Noor n my freind....
so pd teman2 sila amik resepi ni k
Blueberry & white chocolate delight
Bahan ini Buat awal
Step 1-Chcolate blueberries
80 gr blueberries filling
35 gm cooking chocolate (Couverture)
20 gm whipping cream panaskan dan masukan chocolate kacau rata dan sejukan
35 gr Whipping cream yg telah di pukol kakau-FC
sebatikan bahan di atas dan masukan dlm acuan 5" bulat di alas plastik letak filling blubery dan masukan dlm freezer ( icecream)
Step 2-Sdponge cake
5 biji telor
50 mil air biasa
250 gr sponge chocolate mix
pukol sampai kembang dan masukan 50 gr butter cair
tuang dlm loyang 7" bulat , bakar dlm kepanasan oven 160C 35-40 minit. bila sejok masukan dalm peti ice , dan di belah 2 bahagian . ( supaya keras sedikit sponge ni lembut sgt)
Step 3-wafer filling
40 gm chocolate cair
20 gm Nutella
30 gr rice crisp cereal - satukan bahan ini dan sapu kan rata atas cponge dan masukan semula dlm peti.
Step 4-WHITE CHOCOLATE
2 biji telor
20 gr gula castor-pukol kembang bahan ini dn masukan
100 gr susu kotak yg telah di pasan kan - kacau rata dan sejukan,kemudain masukan
250 gr FC yg telah di pukul kaku
60 gr white chocolate cair kan dan masukan
1 sudu besar gelatin + 3 sb air panas . satukan semua bahan.
Cara assemble
Sediakan Loyang berlubang - Ring mould 7" bulat di alas plastik
Step a] tuang susu white chocolate 1/2 bahagian
Step b] letakan atas nya chocolate blueberry
step c] tuang lagi susu whte chocolate
Step d] ter akhir sponge wafer - tekan sedikit .dan masukan dlm freezer 8 jam atau semalaman .
Nota Kaki
(blubery di tapis dan d letak atas chocolate dan di set kan[beku] dlm freezer bersama lebih elok gitu juga dgn rice cereal bersama nutella dan sapu atas sponge dan di beku kan juga. hasil nya lebih kemas ( aturan cereal tak perlu di habis kan ) 1 adunan sponge dan cereal - dpt dua - dan adunan white chocolate & blubery chocolate buat 2 adunan )
Bahan ini Buat awal
Step 1-Chcolate blueberries
80 gr blueberries filling
35 gm cooking chocolate (Couverture)
20 gm whipping cream panaskan dan masukan chocolate kacau rata dan sejukan
35 gr Whipping cream yg telah di pukol kakau-FC
sebatikan bahan di atas dan masukan dlm acuan 5" bulat di alas plastik letak filling blubery dan masukan dlm freezer ( icecream)
Step 2-Sdponge cake
5 biji telor
50 mil air biasa
250 gr sponge chocolate mix
pukol sampai kembang dan masukan 50 gr butter cair
tuang dlm loyang 7" bulat , bakar dlm kepanasan oven 160C 35-40 minit. bila sejok masukan dalm peti ice , dan di belah 2 bahagian . ( supaya keras sedikit sponge ni lembut sgt)
Step 3-wafer filling
40 gm chocolate cair
20 gm Nutella
30 gr rice crisp cereal - satukan bahan ini dan sapu kan rata atas cponge dan masukan semula dlm peti.
Step 4-WHITE CHOCOLATE
2 biji telor
20 gr gula castor-pukol kembang bahan ini dn masukan
100 gr susu kotak yg telah di pasan kan - kacau rata dan sejukan,kemudain masukan
250 gr FC yg telah di pukul kaku
60 gr white chocolate cair kan dan masukan
1 sudu besar gelatin + 3 sb air panas . satukan semua bahan.
Cara assemble
Sediakan Loyang berlubang - Ring mould 7" bulat di alas plastik
Step a] tuang susu white chocolate 1/2 bahagian
Step b] letakan atas nya chocolate blueberry
step c] tuang lagi susu whte chocolate
Step d] ter akhir sponge wafer - tekan sedikit .dan masukan dlm freezer 8 jam atau semalaman .
Nota Kaki
(blubery di tapis dan d letak atas chocolate dan di set kan[beku] dlm freezer bersama lebih elok gitu juga dgn rice cereal bersama nutella dan sapu atas sponge dan di beku kan juga. hasil nya lebih kemas ( aturan cereal tak perlu di habis kan ) 1 adunan sponge dan cereal - dpt dua - dan adunan white chocolate & blubery chocolate buat 2 adunan )
0 Budak budak comel Komen :
Catat Ulasan