Jumaat, 13 April 2012

Resepi Roti Manis


Assalammualaikum...
Kali ni Noor nk share resepi Roti Manis. Resepi asal nyer Noor ambil oleh
Marizah Miza... Tp tuan punya yg betul betul tu Zuraina Abu Talib...
Apa2 Tq lah kat korang berdua sanggup share resepi ni ngan Noor...
Maklum la, nk belajar meroti plak kan....
so amik resepi ni k...

Bahan;
500 gm tepung gandum biasa
1 TSP baking powder
11 gm yis Mauripan
1 cawan gula kastor
1/2 cawan air
1 TBS shortening
3 TBS Majerin
1 biji telur
1 biji kentang rebus dilecek

Untuk griss; 1 biji telur di pukul, Bijan dan majerin

Cara2 nya....
1. yis + air campurkan dan biar berbuih2...
2. satukan semua bahan2 dan yis yg berbuih2 tadi..
3. uli sehingga adunan xmelekat kat jari....jika melekat kat jari
tambahkan tepung sikit2 sampai x melekat....
4. uli sampai adunan nampak cantik.. lebih kurang 20 minit...
5. setiap adunan timbang 50gm dan buat bulat2, kemudian letak kat dalam loyang yg digirss majerin dikeliling loyang...
7. Selepas habis buat bulat2 adunan tu, sapukan majerin kat atas adunan...
8. Biarkan adunan tu naik 2 kali ganda , 40minit atau hingga 1 jam
9. sebelum nk masuk oven, sapu telur kat atas permukaan doh dan letakkan bijan...
10. Bakar pada suhu 170 selama 20 minit bergantung pd oven masing2
11. sapu majerin kat atas roti panas2 setelah masak...



Roti yg naik 2 kali ganda

Roti Yang siap di bakar



thank you.,pliz like :)

2 Budak budak comel Komen :

Ain Fajar berkata...

salam kenalan noor..nmpk gebu je roti tu..lagi2 dlm bahan ada kentang mesti lembut sesangat..

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

Salam perkenalan juga wat A'in Fajar... try buat pasti sedap, tambah ada kentang lembut sangat...