Ahad, 17 April 2011

Roti Sausage

Bun sausage

Resepi:
120 ml susu fresh cream
1 biji telur gread B
300 gm tepung Hi protin / tpg roti
3 sudu besar Gula
1/8 sudu teh garam
60 gm Butter
1 sudu kecil yiskering
sausage 12 pcs

cara2 nyer:
susu n yist campur sekali n biarkan seketika @ nampak berbuih2 .
setelah yis dah buih, campurkan kesemua kedalam mixer.
putar bahan td biar menjadi sebati....

adunan tadi kita bahagikan kepada 12, buatkan bulat2 mcm gambar dibawah
setelah buat bulat2 td rehatkan selama 12 minit

apabila dah 12 minit, buatkan adunan bulat td kepada bentuk kon ikut gambar bawah


canaikan seperti dibawah lebih kurang 20-30 cm yer

apabila sudah canai mcm gambar kat atas2...kita letakkan sausage kat atas adunan yg di canai td... nk tgk mcm mn letak sausage 2...tgk gambar bawah yer...

setelah itu, gulungkan adunan tu dari bawah hingga atas yer.. n rehatkan ngan tuala lembab selama 20 minit @ 2 kali ganda....setelah itu sapukan telur kat atas roti yg belum dibakar...

bakar 180 c selama 10-15 minit dan biarkan roti seketika di dalam oven selama 15 minit sebelum dikeluarkan... n hasil nyer lihat kat bawah..

sedapkan... okey ye kalu dah faham follow kat google friend connect ok Luvv





thank you.,pliz like :)

2 Budak budak comel Komen :