Bun sausage
Resepi:
120 ml susu fresh cream
1 biji telur gread B
300 gm tepung Hi protin / tpg roti
3 sudu besar Gula
1/8 sudu teh garam
60 gm Butter
1 sudu kecil yiskering
sausage 12 pcs
cara2 nyer:
susu n yist campur sekali n biarkan seketika @ nampak berbuih2 .
setelah yis dah buih, campurkan kesemua kedalam mixer.
putar bahan td biar menjadi sebati....
adunan tadi kita bahagikan kepada 12, buatkan bulat2 mcm gambar dibawah
setelah buat bulat2 td rehatkan selama 12 minit
apabila dah 12 minit, buatkan adunan bulat td kepada bentuk kon ikut gambar bawah
apabila sudah canai mcm gambar kat atas2...kita letakkan sausage kat atas adunan yg di canai td... nk tgk mcm mn letak sausage 2...tgk gambar bawah yer...
setelah itu, gulungkan adunan tu dari bawah hingga atas yer.. n rehatkan ngan tuala lembab selama 20 minit @ 2 kali ganda....setelah itu sapukan telur kat atas roti yg belum dibakar...
bakar 180 c selama 10-15 minit dan biarkan roti seketika di dalam oven selama 15 minit sebelum dikeluarkan... n hasil nyer lihat kat bawah..
2 Budak budak comel Komen :
sedapnyer....bleh copy ker resepi nih...
@azlanmatt azlanmatt boleh aje...sila2
Catat Ulasan