Ahad, 22 Disember 2013

Resepi Roti Loyang




Resepi Roti
500 gm Tepung Hi Protin
40 gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
10 gm yis serbuk
80 gm gula 
60 gm majerin
255 gm Air 

Bahan sapuan Atas roti ( Kacau Bagi Sebati )
1 biji telur dan susu full cream 
100ml

Cara cara:
1. Campurkan semua bahan dan uli menggunakkan mixser speed perlahan.
2. Apabila dah sebati tukar speed medium, uli hingga betul betul elestik...
3. mcm mn nk nampak elestik tu yer...warna doh dari putih ke keningan...kl xdapat juga, uli sehingga nampak doh betul betul berkilat
4. Bentukkan doh yang korang nak yer...lepas dah bentukkan terus tunggu doh naik 2 kali ganda..
5. Loyang korang tu griss dengan shotening atau pan gris supaya mudah dikeluarkan nanti.
6. Selepas naik sapu susu yang bercampur telur diatas doh yang telah naik dan bakar hingga masak
7. 160C-15-25 minit bergantung oven masing masing.



Bila doh dah naik macam ni terus je sapu susu dan telur...
gunakan brus yg lembut dan layang layangkan aje.

Guna Loyang 8' Bulat, berat doh 30gm dan susun 13 biji
Loyang 10" segi empat sama, doh 50gm dan susun 16 biji



Teknik Membulatkan Doh 







thank you.,pliz like :)

0 Budak budak comel Komen :