Assalammualaikum....
Tetiba ja tangan gatai nak mencuba resepi ... bila tengok kawan kawan STB kata samprit kak Siti Juraidah sedap, Noor pun cuba buat...Memang sedap sangat sangat....berbaloi buat...
Tapi Noor jenis tak suka makan manis so noor kurangkan gula dan tepung...
dekat sini Noor akan kongsikan resepi asal dan resepi yang Noor ubah yer...
Resepi Asal ( Siti Juraidah )
250 gm Butter
1 cawan gula icing
1/2 cawan tepung kastad
11/2 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Cara cara:
1. butter, gula, telur, esen vanila gaul hingga sebati...
2. tepung ayak kesemuanyer...dan campur kedalam adunan uli hingga tidak melekat...
3. Ambil adunan kemudian tekan menggunakan ibu jari sehingga membentuk seperti ropol tu...
4. Letak jely tip @ cerry diatas doh yang anda tekan tu...
5. Bakar 180C 15-20 minit bergantung oven masing masing....
Resepi Yang di edit:
250 gm buttercup
3/4 cawan gula icing
1/2 cawan tepung kastad ( goreng sekejap )
1 1/2 cawan tepung jagung ( goreng sekejap )
1 3/4 cawan tepung cap Rose ( goreng sekejap )
1 biji kuning telur
1sudu teh esen Vanilla
Cara cara:
1. butter, gula, telur, esen vanila gaul hingga sebati...
2. tepung ayak kesemuanyer...dan campur kedalam adunan uli hingga tidak melekat...
3. Ambil adunan kemudian tekan menggunakan ibu jari sehingga membentuk seperti ropol tu...
4. Letak jely tip @ cerry diatas doh yang anda tekan tu...
5. Bakar 180C 15-20 minit bergantung oven masing masing....
0 Budak budak comel Komen :
Catat Ulasan