Jumaat, 12 Julai 2013

Resepi Biskut Rainbow Lidah Kucing


Assalammualaikum...
Cantikkan Biskut ni...
Hati rasa tertarik sangat dengan biskut ni...warna warnikan, Resepi ni Noor ambil dari blog kak Wan (Citarasawan) Alhamdulilah bila Noor buat biskut ni rasa sangat puas hati... sedap dan anak anak pun suka makan....


Biskut Rainbow Lidah Kucing.

Bahan 
250 gm Butter
175 gm gula Kastor
100 ml putih telur
200gm Tepung Gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu emplex (perangup biskut)

Warna : Unggu, Biru, Hijau, Kuning, Oren dan Merah


Cara cara:
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emplex dan ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukkan telur sikit sikit hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak cara KAUP BALIK yer...
4. bahagikan kepada 6 bahagian dan warnakan mengikut susunan....
5. Masukkan kedalam piping bag dan buat seperti pic di atas...
6. Panaskan Oven 150C sebelum membakar dab bakar 15 minit.


Biarkan sejuk dahulu dan simpan kedalam bekas kedap udara... 


Selamat Mencuba...















thank you.,pliz like :)

29 Budak budak comel Komen :

Suraya Ariffin berkata...

kak.. salam kenal. klau x buat dalam loyang die jadi dak?

Suraya Ariffin berkata...

kak.. klau x guna loyang lidah kucing tu jadi tak?

salam kenal :)

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Suraya Ariffin Salam...
Jika xada acuan boleh menggunakan tray biasa, tp lebar jalur jangan terlalu lebar ... acuan mufin pun boleh guna..

wahida zakaria berkata...

Kak.. Acuan dia ni nak beli dekat mana?

wahida zakaria berkata...

Salam.. Acuan dia nak beli di mana ye?

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@wahida zakaria
wsalam...Acuan Lidah kucing ada jual kat bakery...

wahida zakaria berkata...

Hehe terima kasihhh ;)

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@wahida zakaria
Sama sama :)

Meya berkata...

Piping bag beli dekat mana ye?

Meya berkata...

Piping bag beli dekat mana ye?

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Suraya Ariffin
kedai barang2 bakery ada jual

lalacHum~ berkata...

kak, 1/4 sudu emplex tu sukat guna sudu biasa atau teaspoon? :)

lalacHum~ berkata...

kak, 1/4 sudu emplex tu guna sukatan sudu biasa atau teaspoon ? :)

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@lalacHum~
Salam... sy selalu menggunakan 1/4 sudu teh .

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@lalacHum~
Salam... sy selalu menggunakan 1/4 sudu teh .

Atikah Yusof berkata...

As'salam...sis,if kita guna whole egg resepi kena tukar ke??

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Atikah Yusof
Wsalam...kl nk gunakan whole egg, awak kena cuba... sb resepi ni menggunakan putih telur sahaja...

salwa berkata...

Brand ape akak guna untuk warna?sukatan nye macam mana

salwa berkata...

Brand ape pewarna yg akak guna? Sukatan nye mcm mana pula

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@salwa
Saya gunakan pewarna dalam botol kaca tu... harga pun xsampai rm2..

misya ramli berkata...

100 ml = berapa biji telur ye?

misya ramli berkata...

100ml biji telur = berapa biji ye?

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@misya ramli
sy xpasti la...sb dah lama hhhhuhuhu

Akeyla Azmi berkata...

ya allah thanks kak qasieh hehehhe <333

nur hidayah berkata...

Kak.. emplex tu apa.. heeee

nur hidayah berkata...

Kak..emplex tu apa yeh??hee..maaf.. cy tatau..

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@nur hidayah
Assalammualaikum...
fungsi emplex untuk merangupkan biskut...

♥ Noor Qasieh ♥ berkata...

@Akeyla Azmi
Sama2...

ziela yuzie berkata...

Mcm mn na bg biskut tak nampak hangit atau perang bawahnye.mcm dlm gambar yg atas tu depan n belakang biskut cantik n tak hangit sikit pon