Selasa, 4 Jun 2013

Roti Sausage


Assalammualaikum.......
Dari semalam asyik meroti, pagi ni sambung lagi meroti..
meroti meroti meroti tak habis habis la kan hehehehe....Mood meroti kot..
Rasa nyer sedap, tak percaya ka...Try la buat...


Resepi ni boleh dipelbagaikan....
Resepi ni Noor dapat dari kawan yang ajar barang Amway... dah lama resepi ni ada dengan Noor, dekat 4 tahun kalau tak silap... cuma Noor ada tambah tambah dan kurang kurangkan bahan dari resepi original tau...


Resepi ni sesuai buat roti pizza, roti bengali dan macam macam la....
cara nak uli, Noor guna oven Amway... masuk jew bahan xsampai berapa minit dah siap uli... tak payah nak susah susah masuk tu masuk ni ... masuk semua sekali terus siap tau... senangkan....


Resepi Roti Asal

250ml susu low fat
1 biji telur
3 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1 sudu teh garam
350 gm Tepung Hi Protin
150gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh pelembut roti (softener)
1 1/2 sudu teh yis kering (mauripan)


Resepi Noor

250 ml susu full Cream
1 biji telur Gread A
3 sudu besar Gula
2 sudu besar Buttercup
1/4 sudu teh garam
500 gm tepung Blue Key ( contoh pic ada kat bawah sekali )
1 1/2 sudu teh Softener
1  sudu teh Bread improver
2 sudu teh yis kering 

Bahan Solekkan sebelum masuk oven
1 biji telur
1/3 susu full cream

Bahan solekkan SELEPAS masak
buttercup 


Kalau guna oven amway
1. masuk susu, gula, garam,telur, butter kedalam bekas khas uli roti (brand amway)
2. masuk tepung, softener, bread improver yang diayak kedalam bekas susu tadi...
3. set la masa dia tu yer...
4. bentuk la corak macam mana yang korang suka... dalam setiap bentuk perlu ditimbang sama berat yer.... contoh roti macam bunga tu, ssaya timbang 50gm aje...
5. selepas naik 2 kali ganda sapu bahan solekkan tu yer...
6. bakar 180C selama 20-25 minit bergantung oven masing masing yer....
7. selepas masak, roti yang panas panas disapu dengan butter supaya kulitnyer lincin  dan menarik yer....


Kalau yang nak guna tangan tu @ mixser havy duty tu...
1. susu dan yis perlu dicampur hingga dia aktiv yer..
2. Ayak tepung, softener, bread improver.
3. campur semua bahan tu dan uli hingga lembut... betul betul lembut dan tidak melekat dijari....
4. bentuk la corak macam mana yang korang suka... dalam setiap bentuk perlu ditimbang sama berat yer.... contoh roti macam bunga tu, ssaya timbang 50gm aje...
5. selepas naik 2 kali ganda sapu bahan solekkan tu yer...
6. bakar 180C selama 20-25 minit bergantung oven masing masing yer....
7. selepas masak, roti yang panas panas disapu dengan butter supaya kulitnyer lincin  dan menarik yer....



Tepung yang Noor gunakan.... 100% yer 
tak ada campur tepung lain lain ...
Selamat Mencuba :)

















thank you.,pliz like :)

0 Budak budak comel Komen :