Sumber : Cikmin
Sumber2 : Kak Ina
Resepi Takoyaki
150 gm Tepung Gandum
25 gm Tepung Jagung
1 biji telur
200 ml Air
200 ml susu segar
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh pati ikan bilis
1 sudu teh garam
Lidi Satey
Cara - caranya:
1. Campurkan semua bahan sehingga sebati dan ketepikan.
Bahan inti
Sotong, Udang, Sausage, Cheese
Daun bawang hiris halus
kobis cincang
Bahan Hiasan
Bonito Flake
Mayonis
Kicap Manis
Cara membuatnyer:
1. Panaskan Acuan dan sapu sedikit minyak.
2. Masukkan adunan tepung setengah aje dan letak bahan Inti, tutup inti tadi dengan adunan tepung semula.
3. gunakan lidi satey untuk balik balikkan nyer menjadi bebola...
4. tambahkan setitik dua minyak keatas takoyaki masak hingga kekuningan atau garing.
5. hidangkan dengan mayonis, kicap manis serta Bonito Flake diatasnyer.
2 Budak budak comel Komen :
kt ne beli acuan takoyaki tu...
@norliah kamaruddin
acuan ni sy beli kat kedai yg jual periukbelanga tu.. kl nk cari brand trio pun ada..
Catat Ulasan