Ahad, 12 Mei 2013

Resepi Italian Cream Horn


Assalammualaikum...
kebetulan ada orang oder cream horn, Noor share lagi sekali resepi ni..Resepi terdahulu kat sini yer...
tempoh hari noor ada share.... tapi tak la tunjuk cara nak potong pastery dan nak balut pastery tu...
so kali ni Noor tunjuk sikit supaya korank faham ok.....


Yang pic atas tu adalah pastery yang segera punyer yer... tak payah nak susah susahkan diri nak canai bagai yer....


Gambar dekat atas tu adalah acuan horn... macam kuku hantu ke atau kuku penari siam kan... hehhehehe...so apa apa aje lah....


Pastery ni sebelum potong yer... ambil sekeping dan bahagikan 6 sama size yer...
dan potong seperti gambar bawah yer...


Pastery yang dipotong 6 bahagian...


Lilit seperti diatas... kemudian sambung lagi sehingga menjadi 3 lilitan...maknanyer 1 keping dapat 2 pastery horn..( 1 Pastery horn guna 3 potong pastery tadi )...


1 biji telur + secubit garam dan sedikit pewarna kuning pukul dan sapu pada permukaan Pastery Horn  tu yer...bakar 180C sehingga permukaan garing yer... selepas tu masukkan castad kedalam pastery yang dibakar....


Resepi Italian Custard
( resepi ni Noor ubah sikit yer dari resepi Umi Nadia )
tema kasih yer kak sedap sungguh :)

40 gm tepung kastad
100 gm whipping cream
450 gm susu full cream
90 gm gula 
10 gm tepung jagung
2 biji telur
sedikit esen vanilla

Cara:
masak semua sekali sampai pekat dan sejukkan dan paipkan kedalam Horns tadi

( Sapuan kuning telur keatas pastery)
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
secubit garam
gula pasir ( untuk tabur)

Cara:
telur, garam dan pewarna pukul hingga sebati...
sapu pada pastery yg telah dibalut dan tabur gula....
bakar 180C sehingga kekuninggan...( bergantung pada ocen masing masing yer)




19 ulasan:

  1. dah siap bakar, senang tak nak keluarkan mould tu? atau sebelum lilit pastry, kena sapu butter / minyak sikit supaya tak melekat?

    BalasPadam
  2. Fadzillah Naim
    Awak kalau nak bakar atau before nk roll pastery tu...xperlu letak sebarang majerin or oil...

    tp ingat, bila sapu telur.. pastikan jangan terkena pada mould yer... sb bila terkena pd mould, akan sukar nk keluarkan kulit pastery bila dimasak...

    BalasPadam
  3. @♥ Noor Qasieh ♥

    ooh..okey..terima kasih bagi tips berguna..

    nanti tunggu mood rajin baru buat cream horn ni.. ^_^

    BalasPadam
  4. terima kasih bagi tips berguna..

    tunggu mood rajin baru nak buat cream horn ni..

    nampak sedap, mesti anak2 suka makan.. ^_^

    BalasPadam
  5. Salam noor tumpang tanya acuan horn tu nak beli kat mana ye

    BalasPadam
  6. Salam noor tumpang tanya acuan horn tu nak beli kat mana ye

    BalasPadam
  7. Boleh tahu acuan horn kat mana nak beli ye? Harga berapa?

    BalasPadam
  8. Salam noor tumpang tanya acuan horn tu nak beli kat mana ye

    BalasPadam
  9. Bakar pastry puff to brape minit ye sis?

    BalasPadam
  10. boleh sy tny kt mne de jual puff pastry tu... sbb x pernah jumpe lg

    BalasPadam
  11. salam..lepas bakar simpan dlm peti k ltak luar je?

    BalasPadam
  12. Resepi ni dapat brapa biji creamhorn?

    BalasPadam