Selasa, 13 Ogos 2013

Resepi Biskut Siput Belitung


Assalammualaikum....
Lepas raya masih ada lagi ke kuih raya tu....
Request daripada Anilzaf Lazir yang mahukan resepi ni...
Nama biskut ni pun special yer "Siput Belitung "

Masa zaman kanak kanak, mak Noor Rajin buat biskut ni masa raya... tapi mak Noor dah lupa resepi tu... terpaksa la minta dengan kawan baiknyer....Makcik Arah...sib baik dia tak lupa resepi tu, mana tak nyer...makcik dah jadi tokey kuih...so pada sesiapa yang nak resepi ni jom layan pic 1 per 1 yer....


Resepi Siput Belitung
250 gm Buttercup
20 gm gula icing
1/2 biji kuning telur
400 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar air dari peti sejuk

Cream Strawberry
125 gm buttercup
100 gm gula icing
1 sudu teh pewarna & perisa strawberry

Cara2:
1. Butter, gula, telur dan esen vanila mix hingga sebati... kemudian masukkan tepung gandum dan masukkan air..jadikan doh...


2. Canai seperti dlm pic atas tu yer...potong memanjang dalam 1/2 inci.
3. gunakan acuan untuk membentuk...ikut seperti pic atas tu yer...
4. telur kuning + pewarna kuning tuk sapu bahagian atas untuk hiasan....


5. Bakar 150C sehingga bahagian bawah garing....setelah masak sejukkan ...


6. untuk Cream... Campur kesemua bahan ,putar sehingga menjadi gebu...
7. piping la cream kedalam biskut dan letak cerry ataupun jelly tip yer...


Ni bahagian belakang biskut ni... besar tak jelly tu heheheh...
SELAMAT MENCUBA YER....















thank you.,pliz like :)

0 Budak budak comel Komen :